jun 01, 2018

Plantaardig plezant

We kregen er regelmatig vragen over en eindelijk kunnen we nu het grote nieuws bekendmaken: we hebben nu ook een volledig veganistisch broodje toegevoegd aan onze Plezantste Familie! Vega-wat? Dat leggen we je kort even uit!

Wie veganistisch (of kortweg vegan) eet, kiest ervoor om geen producten van dierlijke oorsprong te eten. Dat betekent dat er geen vlees of vis op tafel komt, maar verder ook geen melkproducten van koemelk of melk van andere dieren, eieren of producten met gelatine. Het is dus nog een stapje verder dan vegetarisch eten, waarbij enkel geen vlees en vis op het menu staan. Vegans kiezen ervoor om puur plantaardig te eten. Wie echt helemaal vegan wil zijn, gaat zelfs nog een stapje verder en probeert om op alle vlakken producten met dierlijke oorsprong te vermijden. Schoenen van echt leer en zeep op basis van gelatine zijn dan bijvoorbeeld uit den boze. Een hele aanpassing dus.

Dat roept natuurlijk enkele vragen op. Omschakelen naar een vegan dieet doe je immers niet zomaar. Waarom kiezen sommige mensen dan toch voor een veganistische levensstijl? Meestal gaat het om het vermijden van dierenleed bij de productie van voedsel en andere producten of  aandacht voor het milieu. De vleesindustrie verbruikt bijvoorbeeld erg veel water. Door volledig (of deels) vegetarisch of vegan te eten, kun je je ecologische voetafdruk dus serieus verkleinen.

Een ander argument is gezondheid. Een vegan dieet kan een oplossing bieden bij bepaalde allergieën. Wie bijvoorbeeld lactose-intolerant is, zal producten op basis van koemelk alvast links laten liggen. Maar ook wie geen last heeft van allergieën of intoleranties, kan een positief effect ervaren door minder dierlijke producten te eten. Precies door die aandacht voor onze gezondheid is vegan eten de laatste jaren steeds populairder geworden. We kunnen zelfs van een echte hype spreken! Natuurlijk gaat niet iedereen all the way. Je kan ook gerust flexitariër zijn en gewoon af en toe vlees en vis links laten liggen, net zoals je af en toe voor een vegan optie kunt kiezen.

Kortom: de vraag naar vegan voedsel is de laatste jaren steeds meer toegenomen. En ook bij Panos zijn we ons intussen meer dan bewust van het belang van een gezonde levensstijl en de verschillende opties die daarbij komen kijken. En daarom presenteren we vandaag met trots ons eerste volledig veganistische broodje: broodje Hummus curry: hummus curry – gegrilde courgette – geraspte wortelen – noten rozijnenmix – rucola! Mmm!

Kom jij snel ons nieuwe broodje ontdekken? Ontdek online de dichtstbijzijnde Panoswinkel, stap binnen en hap toe!