feb 14, 2018

Waar komt Valentijn vandaan?

Het is februari! En dat betekent dat de meest romantische dag van het jaar weer voor de deur staat: Valentijn! Of je het nu viert of niet, of je een bijzonder moment plant met je geliefde of misschien gewoon wel met je beste vrienden, je kan er sowieso moeilijk omheen. Love is in the air! Maar weet je eigenlijk wel waar die valentijnsdag nu precies vandaan komt? We nemen je mee op een reis door de tijd, op zoek naar de oorsprong van deze ‘dag der geliefden’.

 

14 februari is in de Christelijke kalender de feestdag van twee martelaren met de naam Valentinus. Mogelijk gaat het in feite over dezelfde persoon, maar eigenlijk zijn er amper biografische gegevens bekend over Sint-Valentijn. De naam van de geëxecuteerde heiligen klopt dan wel, verder is er geen verband tussen hun verhalen en de gebruiken die we vandaag associëren met valentijnsdag. Het is waarschijnlijker dat de Christelijke feestdag gaandeweg gecombineerd werd met andere rituelen en tradities.

 

Sinds de 18e eeuw wordt er wel eens gesuggereerd dat het Vaticaan de feestdag voor Sint Valentinus invoerde ter vervanging van de zogenaamde ‘Lupercelia’. Dit was een Romeins vruchtbaarheidsfeest waarbij jonge mannen en vrouwen aan elkaar gekoppeld werden. Volgens de verhalen wilde paus Gelasius I een einde maken aan deze onkuise traditie en een nieuwe, verantwoorde feestdag invoeren. Ook hier is echter geen echt bewijs voor te vinden. Hoe dan ook werd 14 februari hoe langer hoe meer gelinkt aan romantische verhalen en gebruiken. Op die manier geraakte ook de legende van de Christelijke Sint Valentinus betrokken en werden er meer en meer mythen verspreid over een heilige die koppels samenbracht en huwelijken voltrok. Door alle onduidelijkheid besloot de Katholieke kerk uiteindelijk om de naamsdag van Valentinus niet meer te vieren.

 

De romantische traditie bleef echter bestaan. Door de jaren heen was Valentijn vooral een feest dat in de Angelsaksische landen gevierd werd. Mensen stuurden op deze dag meestal anonieme kaartjes naar hun geliefden. Deze traditie wordt nog steeds in leven gehouden, maar de aandacht werd gaandeweg verlegd van anonieme aanbidders naar het (letterlijk) in de bloemetjes zetten van je eigen partner. In onze contreien werd het feest pas echt bekend halverwege de jaren 90, maar ondertussen is het niet meer weg te denken uit ons leven. Tegenwoordig gaat het dan ook veel verder dan alleen liefdevolle kaartjes, maar geven we ook volop cadeautjes en worden er speciale valentijnsdiners, filmvertoningen en activiteiten georganiseerd.

 

Een beetje extra liefde kunnen we allemaal wel gebruiken toch? Geef je lief vandaag dus een extra zoen, trakteer je beste vriendin op een kopje koffie en maak even tijd voor een goede babbel met je gezinsleden. Daar wordt iedereen gelukkig van! Wat zeker niet mag ontbreken? De Panos mini-koekjes die je kan delen met jou geliefde!