feb 03, 2018

Zeg nee tegen pesten!

Je zou denken dat we vandaag socialer zijn dan ooit. Via onze telefoons en computers staan we bijna dag en nacht met elkaar in verbinding. Toch heeft dit niet alles veranderd. Helaas worden er – zowel online als in het echte leven – nog dagelijks kinderen en volwassenen gepest. Daarom wordt er naar jaarlijkse traditie van 2 tot 9 februari een Week tegen Pesten georganiseerd in Vlaanderen en Brussel. En omdat iedereen wel wat meer liefs kan gebruiken in het leven, geeft de Plezantste Familie je een paar leuke tips om deze week extra aardig te zijn!

 

  • Eerst en vooral: lach! Je zal je niet alleen zelf beter gaan voelen (dat is zelfs wetenschappelijk bewezen!), maar door gewoon te glimlachen naar de mensen die je tegenkomt, zullen zij ook blij worden. Een klein gebaar met een groots resultaat dus.
  • Kijk om je heen. Dat klinkt niet echt indrukwekkend, maar vaak zitten we toch vooral in onze eigen bubbel of lopen we onze drukke schema’s achterna. Probeer deze week even wat meer aandacht te besteden aande mensen rond je. Misschien is er een klasgenoot die het moeilijk heeft of misschien wordt er wel iemand in jouw omgeving gepest. Hoe dan ook kan je waarschijnlijk wel je steentje bijdragen, al is het maar door een vriendelijk woord of klein gebaar, waardoor de ander weet dat hij/zij er niet alleen voor staat.
  • We zeiden het hierboven al: vaak heb je genoeg aan een klein gebaar. De laatste jaren kwam er daarom een superleuk fenomeen onder de aandacht: de random acts of kindness. Stel je voor: je leent een boek in de bibliotheek, opent het en je vindt een klein briefje met een boodschap van de vorige lezer, waarin hij je veel leesplezier wenst. Superleuk, toch? Er zijn wel 101 manieren om met een heel kleine moeite iemands dag een beetje leuker te maken. Tijdens de Week tegen Pesten organiseert Peer Support Vlaanderen de #ikmaakjeblij-campagne, waarbij ze iedereen willen motiveren om post-it’s met leuke boodschappen achter te laten. Wil je nog meer doen? Google dan even ‘random acts of kindness’ en je zal zeker en vast hopen inspiratie vinden.
  • Nog zo’n leuk idee is paying it forward. Dit houdt in dat jij bijvoorbeeld je koffie wil afrekenen aan de kassa van Panos en je ontdekt dat de persoon voor je deze al heeft betaald. Dat voelt echt als een cadeautje! Je kan natuurlijk zelf weer hetzelfde doen voor de persoon na je en zo een kettingreactie van blije mensen op gang brengen.
  • Zet je samen met je vrienden/familie/klasgenoten … in tegen pesten. Dit kan door deel te nemen aan één van de acties die deze week georganiseerd worden, vier stippen op je hand te tekenen als symbool tegen pesten, zoals vele bekende vlamingen je al voor deden of zelfs het hele schooljaar lang de checklist te volgen. Op de website van de Week tegen Pesten vind je alle info over de verschillende initiatieven waaraan je kan deelnemen of welke acties je zelf op poten kunt zetten. #samentegenpesten